Online Pazarlama Bloğu

İran E-ticaret Ekosistemi

October 1, 2019 • ☕️ 4 dk okuma • 🏷 girişimcilik

Yazar tarafından şu dillere çevrildi: English

English version is also available at http://www.turkishonlinemarketing.com/iran-e-commerce-overview/

Ülkenin %20’si Türkçe konuşuyor, 80 milyonluk nüfusun yarısı internet kullanıcısı ve %60’ın üstünde genç nüfusu var. E-ticaret olgunluğu, ABD’nin 25 yıl gerisinde kabul ediliyor (GlobalRisk). İran E-ticareti hakkında 35’ten fazla kaynaktan derlediğim, ciddi araştırma yazımı sizlerle paylaşıyorum:

İran Ödeme Sistemleri

shetab-paymentwall-iran-kredi-kartlariIran ödeme sistemleri, dışa kapalı ve kendi içinde çözümler ile yürüyen bir altyapıya sahip. Kredi kartı kullanılmayan İran’da, E-Commerce Monitor (ECM) raporuna göre, ülkenin %92’si debit karta sahip, bu rakam Türkiye’de %43. İran’ın Visa – Mastercard alternatifi olarak geliştirdiği Shetab ülkedeki tüm banka kartlarının altyapısını oluşturuyor. Yıllık yaklaşık 20.5milyar dolarlık online ödeme bu sistem üzerinden gerçekleşiyor. Shetab, İran’da 20’den fazla banka ile anlaşmalı. Ayrıca; Katar, Kuveyt ve Bahreyn’in aralarında bulunduğu uluslararası bir bankacılık ağına sahip. 2002 yılından beri faaliyet gösteren firma, bu yıl Paymentwall (San Francisco merkezli ödeme sistemleri firması) ile yaptığı anlaşma ile ABD ve Avrupa Birliği bölgesine ulaşmasına mani olan bariyerleri kaldırmış oldu. Paymentwall’ın yanısıra, Türk firması olan iyzico PECCO ile geçen yıl yaptığı anlaşma sonucunda İran pazarına yatırım yapmak isteyen Türk ve çokuluslu şirketlerin önü açıldı. İran Merkez Bankası Ödeme Sistemleri Direktörü, Davoud Mohammad Beigi Japon JCB ve Çin UnionPay ile yakın zamanda ödeme sistemlerinin entegrasyonuna geçileceğini söyledi. İran’daki 231 milyon aktif banka kartının bağlı olduğu Shetab elektronik bankacılık modeli ile detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Ülke içindeki toplam alışverişlerin %3’ü online tarafta Yıllık ticaret hacmi 20.5 milyar dolar Online ödemeler yıllık %25 büyüme gösteriyor Iran E-ticaret Siteleri Digikala.com

Ülkenin en popüler internet tabanlı mağazası, en başarılı girişimlerin başında geliyor. Iran pazarının %85’ini elinde tutan firmanın 300 milyon dolar değerinde olduğunu tahmin ediliyor. Ağırlıklı olarak elektronik araçlar satılan Digikala, Alexa ülke sıralamasında 4.sırada.

Bamilo

Bamilo, pazaryeri modeline sahip (n11, gittigidiyor gibi), İran’ın en büyük ikinci eticaret sitesi. Alexa sıralaması 24. Güney Afrikalı iletişim devi MTN Grup tarafından yapılan yatırım ile son dönemde ciddi büyüme yaşadı. Bamilo, Digikala’dan farklı olarak rekabetçi fiyatları ile farklılaşıyor ve müşterilerinin ilgisini çekiyor.

Bamilo’nun anasayfasında Türkiye’de üretilen markaları görmeniz çok mümkün.

Esam.ir, Esam, Iran’ın eBay versiyonu. Bamilo’dan farklı olarak C2C (consumer to consumer) hizmeti veren kullancıların online platform üzerinden birbirleri ile alışveriş yapmasına imkan veriyor. İran pazarının halen gelişmekte olması sebebiyle, Esam üzerinden teklif vermek, ürün satmak halan ücretsiz. Alexa sıralaması 113.

Modiseh.com, İran’ı en büyük moda e-ticaret sitesi Modiseh, 2015 yılında kuruldu. GBG Grup bünyesinde yer alıyor. GBG Grup, bir holding şirket (İran’ın en büyük holdinglerinden birisi, Hyundai, Kia Motors gibi otomobil markalarının distribütörü, moda, yiyecek-içecek dahil olmak üzere bir çok farklı alanda boy gösteriyor. Modiseh, Alexa sıralamasında 187.sırada.

Shixon.com, İran moda e-ticaret sitesi. Ücretsiz iade ve kargo gibi, online alışverişi cazip hale getirecek özellikleri var. Giyim dışında, parfüm, takı ve aksesuar kategorileri bulunuyor. Yine Türk markaları LCWaikiki ve Collezione’nun yanı sıra Zara’nın dahil olduğu Inditex markalarını da bulabilirsiniz. Alexa sıralamasında 186.sırada.

IranEcar.com, Iran’da limitli sayısıda global araba markaları bulunuyor, Suzuki ve Peuguot bunlardan başında geliyor. Amerikan arabaları yasak. Yerel markaların ağırlıklı oldu site üstünden alış-satış yapabiliyorsunuz. lexa sıralamasında 222.sırada.

Sosyal Medya Iranlı internet kullanıcılarının %69.3’ü VPN bağlantısını tercih ediyor. Bir çok global ağ filtrelenmiş / engellenmiş olduğundan yerel firmalar oyunun içinde önemli boşluklar dolduruyor.

Iran’da Twitter yasağına rağmen, dünyanın en fazla tweet atılan 20. ülkesi olacak kadar aktifler. Tabii ki VPN sayesinde.

Facebook

Facebook kullanıcı sayısı ile ilgili net bir veri yok. İran Kültür Bakanı Janati, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada “4-4,5 milyon aktif kullanıcı olduğunu biliyoruz” demişti.

Facenama

İran’ın Facebook’u diyebiliriz, ülkenin en büyük sosyal ağı ve en fazla ziyaret edilen top 10 site arasında. Günlük 13 milyon tekil ziyaretçisi bulunan sitenin başarısında sansürün etkisi büyük.

Aparat.com

aparat-logoİran Youtube versiyonu olarak bilinen Aparat aylık 14 milyon ziyaretçi sayısına sahip video paylaşım platformudur. Ülkenin en büyük yayıncılarından birisi olan mecra, profil yaratıp, reklam verebileceğiniz nadir sitelerden birisidir.

Kaynaklar:

https://www.rt.com/business/360646-iran-bank-first-credit-cards/

http://www.finansgundem.com/haber/adan-zye-iran-odeme-sistemleri-pazari/1114216

https://www.iyzico.com/cozumlerimiz/iyzi-pecco-entegrasyonu/

http://techrasa.com/2016/03/01/payment-cards-from-japans-jcb-soon-to-be-issued-in-iran/

http://www.internetlivestats.com/internet-users/iran/),

http://www.bthaber.com/e-ticaret/iyzico-iran-ekonomisini-dunyaya-bagliyor/1/17319

http://mandmglobal.com/is-iran-the-next-big-market-for-advertisers-and-media-companies/

https://www.effective-world.com/tr/blog/social-media-iran/

Even Our President Is More Social than You!